A A A
  • Системи за омекотяване на водата
    Системи за омекотяване на водата

Системи за омекотяване на водата

Разтворени калциеви и магнезиеви йони се откриват в водопроводите и кладенците в някои региони. Пиенето на такава вода предизвиква стомашни неразположения и кожни проблеми. Използването на такава вода за битови нужди увеличава употребата на перилни препарати и сапун. Използването и за преработка предизвиква образуване на котлен камък в участъка където е инсатлацията за гореща вода и се получава прекомерна употрба на енергия и загуба на топлина.

За да се спести енергия се използват системи за омекотяване на водата.

В системите за омекотяване се използва смола от катионна натриева основа. Разтворените във водата калциеви и магнезиеви йони се заменят със натриеви йони в смолата.Така те се премехват от водата. С времето натриевите йони в смолата намаляват и системата губи функционалността си. В този случай системата за омекотяване на водата се пълни обратно със солен разтвор автоматично.

Натриевите йони в смолата се увеличават и системата е готова да омекотява водата. Този процес се нарича регенереция. Процесът на регенереция се състои от измиване, регенериране със солен разтвор, бавно промиване и след това бързо промиване.

ЕКОПОЛ ООД проектира системите напълно автоматизирани и с програмируем логически контрол. Водата която ще се омекотява се изследва от опитен екип инженери. Сравняват се единичната система за омекотяване и двойна система в зависимост от обема за съхранение и количеството преработваема вода. Нашите инженери проектират най-оптималната система в зависимост от нуждите.

ЕКОПОЛ ООД произвежда системите за омекотяване от специално направено фибростъкло, AISI 304 неръждаеме стомана или въглеродна стомана според капацитета и изискванията на клиента. Въглеродната стомана е защитена от корозия чрез галванизация или чрез покритие с два слоя двукомпонентно епоксидно лаково антикорозионно покритие Тестове за контрол на налягането се правят на завършените системи. В този тест проектираното оперативно налягане се увеличава 1.5 пъти. Така се оценя сигурността на системата. Визираща командна система се използва с програмируем логически контрол (PLC) работи автоматично и е с дълъг живот. Благодарение на това се използва продължително а операционните разходи са сведени до минимум.